Category Archives: Bali

Selamat Nyepi Tahun Saka 1930

Desain oleh Kang Ayip

wsd.jpg

5 Comments

Filed under Bali

Nyepi Kok Malah Liburan

Nyepi tinggal tiga hari. Tahun ini kebetulan Nyepi pas hari Jumat. Seingetku ini sudah yang kesekian kali Nyepi barengan dengan Jumatan. Unik aja sih. Jadi meski yang Hindu melaksanakan Nyepi, yang muslim tetep bisa Jumatan. Ini pengalaman yang asik bagiku tentang bagaimana saling menghargai di tengah perbedaan. Malah kadang-kadang yang Jumatan itu ada yang sok-sokan seperti Hendro. Jadi mumpung bisa keluar pas Nyepi, dengan ajum-nya dia tidur di tengah jalan. Hehe..

Sebenarnya aku pengen Nyepi keluar Bali. Tidak tahu kenapa pengen banget main ke Alas Purwo, Banyuwangi. Rasanya asik saja menembus hutan itu naik Landrover nyebur lumpur seperti tiga tahun lalu. Kalau tidak ke Banyuwangi bolehlah melali ke Lombok menikmati ayam bakar taliwang. Tapi sayangnya niat hanya jadi niat. Keinginan ini ditunda saja deh dulu. Nanti kalau Bani sudah gede saja jalan-jalan lagi. Syukur-syukur jadi ke Bandung.

Continue reading

29 Comments

Filed under Bali, Perjalanan, Pikiran

Akhirnya BBC Launching Juga

Ya, akhirnya Bali Blogger Community launching juga petang tadi. Meski ada beberapa hal yang tidak sesuai harapanku, namun secara umum, launching tadi memuaskan. Mungkin malah lebih.

Ada beberapa hal memang yang tidak sesuai harapan. Misalnya master of ceremony alias pembawa acara. Jauh-jauh hari aku sudah minta tolong Bonar, teman penyiar di Hard Rock FM, untuk jadi MC. Teman sejak zaman miskin moral ini awalnya sudah oke. Eh, seminggu menjelang hari H, dia bilang ternyata tidak bisa. Soale dia harus jadi MC di audisi Indonesian Idol. Ya, piye maneh. Jelas saja dia tidak bisa jadi MC di launching. Sempat cari beberapa orang lain, tapi ternyata susah juga.

Continue reading

49 Comments

Filed under Bali, Blogging, Daily Life

Nak Jawa Belajar Bahasa Bali

Nyempal dikit dari tulisan bersambung soal perjalanan ke Flores. Tiba-tiba aku pengen nulis soal bahasa.

Jawa dan Bali itu memiliki karakter yang tidak jauh beda. Misalnya soal feodalisme. Menurutku keduanya memiliki budaya yang bertingkat-tingkat dalam interaksi, termasuk soal bahasa. Kalau di Jawa, terutama Mataraman alias Jawa Timur bagian barat daya dan Jawa Tengah bagian selatan serta Yogyakarta, masyarakatnya mengenal tingkatan dalam bahasa, maka begitu pula Bali. Berbicara dengan orang yang lebih tua harus menggunakan tingkat bahasa lebih halus dibanding dengan bahasa untuk orang yang sepantaran.

Setahuku ini berbeda dengan bahasa Melayu atau bahasa Indonesia yang tidak ada tingkatan bahasanya. Jadi kita bisa menggunakan bahasa yang sama untuk siapa saja dengan bahasa Melayu.

Continue reading

43 Comments

Filed under Bali, Daily Life, Pikiran

Ubud organic market needs more space

Features – January 31, 2008

Anton Muhajir, Contributor, Denpasar

The front yard of Pizza Bagus in Pengosekan, Ubud, was bustling with activity one recent morning.

Vendors had transformed the cramped yard into Ubud’s first organic market. Buyers carefully scoured piles of various organic food products, from fruits and vegetables to bread, honey, and ice cream.

Dutch national Edith van Walsum, a mother of two children, said shopping the organic market was quite exciting.

Continue reading

Leave a comment

Filed under Bali, Kliping, Perjalanan

Inclusive ashram open to all religious traditions

Features – January 24, 2008

Anton Muhajir, Contributor, The Jakarta Post, Karangasem

Students of Ashram Gandhi Candi Dasa in Karangasem regency, Bali, have to practice their spiritual beliefs amid the constant noise produced by the bars, restaurants and cafes that are located just a few meters away from the ashram building.

The 2008 New Year’s celebrations showed just how difficult the situation could become for them.

While others celebrated the end of the year by partying, the 13 students of Ashram Gandhi sat cross-legged, trying to enjoy a moment of silence, while embracing the coming of the new year.

They chanted the holy mantrams (Hindu’s traditional prayers) by heart. They tried hard to act as if they were not aware of the festivities outside.

The year may change but not the students and the ashram.

Established in 1976 by prominent spiritual Balinese figure, Gedong Bagoes Oka, Ashram Candi Dasa — located in a part of Bali popular with tourists — is now the headquarters for two other ashrams: the Ashram Gandhi Vidyapith Denpasar, which was established in 1996 and the Ashram Gandhi Vidyapith Yogyakarta, established in 1997.

Ibu Gedong, as she was familiarly known, was an ardent activist for interfaith dialogue activities.

Many of Indonesia’s well-known religious figures came to the ashram when Ibu Gedong was running the place. Former president Abdurrahman Wahid, or Gus Dur, was one of the frequent attendees.

Even though an ashram is meant to be a place to learn about Hinduism, Ibu Gedong imposed a totally different set of rules, permitting others with different religions, or sometimes also people with no religions, to learn and live in the ashrams.

Besides religious teachings, the ashrams have also taught other skills needed in life, such as embroidery, craftsmanship and farming.

I Nyoman Sadra took the lead over the ashrams after Ibu Gedong passed away in 2002. He was one of Gedong’s first batch of students and also a former member of the Sarvodaya International Trust, a Bangalore-based international organization that aims to follow Gandhi’s way of life.

Sadra has also acknowledged that not all the students come to the ashram for spiritual reasons. Many of them do so simply because they cannot afford to go to school.

I Ketut Dharma Saputra is one of them. The 15-year old is the son of a poor farmer from Gianyar. His neighbor brought him to the ashram after hearing the ashram provided free schooling for its students. Ashram Gandhi gives educational assistance to all the 13 students who live in the ashram.

“We give them educational assistance from junior high school to university,” Sadra said.

He added that they had also built a kindergarten, which now has around 30 students. The learning process continues after school as these students still have to learn and practice spiritual and religious subjects in the ashram at night.

“It feels very awkward at first, but we learn to live with it,” Dharma commented on the obligation for students to practice religious teachings.

Unlike their peers, who are spoiled by television, Play Station and junk food, these teenage students eat no meat and must practice a modest way of life.

But life, however modest, requires money.

This fact has created confusion for Sadra as the ashram has no fixed income. The ashram has chosen not to get directly involved in the commercial world and this fact leaves them with no choice but to rely on donations and the savings accumulated during Ibu Gedong’s lifetime.

“Actually we have eight cottages that function as tourist accommodation in the compound, but since we don’t offer anything but a tranquil atmosphere, tourists rarely pick this place,” he said.

He realized that relying on the savings was not the best choice because the momentum of life at the ashram would flag once it was gone.

“I don’t want to beg for donations simply because Ibu Gedong did not do that,” Sadra said.

Published in The Jakarta Post

Leave a comment

Filed under Bali, Perjalanan

Bali is Like a Home

“So, how was your impress about Bali? Is it like what you’ve thinked before?” kataku.

“Ya, ya. It’s absolutely different. I was travelled around some places. I went to India, Srilanka, Ghana. But, Bali is different. I don’t know how. In Bali i feel like coming home,” katanya.

*obrolan dengan basa Inggris ala kadarnya di mobil dalam perjalanan ke Ubud pagi tadi dengan Bu Edith, bos dari tempat kerja part time*

7 Comments

Filed under Bali, Daily Life, Pekerjaan

Rwa Bhineda di Pulau Dewata

Tadi siang ada diskusi kecil dengan Win, semeton blogger Bali yang lagi studi di Pittsburgh, Amrik sono. Obrolan via Yahoo Messenger ini bermula dari tulisan dia di blognya soal kekerasan di Bali. Win mempertanyakan apakah orang Bali sudah berubah sehingga sudah demikian akrab dengan kekerasan?

Pemicu pertanyaan itu adalah tawuran di Kuta pas tahun baru lalu. Pas pergantian tahun itu, dua orang tewas akibat tawuran di salah satu kafe. Sebatas yang aku baca di media lokal, hanya disebut tawuran. Tapi Jun, teman wartawan The Jakarta Post, menyebut itu sebagai tawuran antar-preman.

Continue reading

19 Comments

Filed under Bali, Jurnalisme, Pikiran

Mengawali Tahun dengan Puja

Puja pagi mengawali tahun baru 2008. Ketika hari masih gelap dan orang-orang mungkin masih terlelap, kami duduk bersila di ruang belakang gedung pertemuan. Bale puja yang biasa digunakan untuk berdoa agak basah karena hujan yang mengguyur semalam. Udara pun masih lembab. Dingin.

Sekitar 15 menit sebelumnya aku sudah ke tempat itu. Kadek Dian, koordinator murid-murid di ashram, semalam bilang puja pagi akan dimulai pukul 5. Tapi ketika aku ke sana pukul 5 pagi itu, belum ada satu orang pun. Aku lalu kembali ke kamar ashram di lantai dua gedung Taman Kanak-kanak. Aku kembali merebahkan badan, menarik selimut, lalu berbaring sambil melihat Bani dan Bunda di kasur sebelahku.

Continue reading

11 Comments

Filed under Bali, Daily Life, Keluarga, Perjalanan

Bukan Hak Jawab, Harap Diposting

Masih soal tulisan Ada Uang Anda Masuk Koran. Hari ini ada email masuk ke inbox-ku mengomentari tulisan tersebut. Pengirimnya Retno Endah Kadarwati Sadar Retno. Aku tidak tahu hubungan Bu Retno ini dengan Bali Post atau Kelompok Media Bali Post. Dia juga tidak menyebut hubungannya dengan Bali Post. Namun dari isi emailnya, sepertinya Bu Retno ini bekerja di sana.

Aku tidak mengedit tulisan itu. Hanya memilah beberapa paragraf karena terlalu gemuk. Selebihnya tidak ada sama sekali yang berubah.

Continue reading

15 Comments

Filed under Bali, Jurnalisme